top of page

HYRBIL

Uppdaterat: 12 aug. 2022


Det första du behöver veta är om du hyr direkt av uthyrare eller via en förmedlare. Exempel på förmedlare är Autoeurope, Rentalcars, Holidayautos, Ryanair och Norwegian. Exempel på uthyrare är Hertz, Avis, Goldcar, Centauro, Solmar och MalagaCar. Om du hyr via en förmedlare kan det vid första anblicken se ut som att du får ett bättre pris. Men det kan ställa till med bekymmer. Förmedlarna äger inga bilar så du kan i slutänden hamna hos en mindre seriös uthyrare. Förmedlaren kan inte sälja försäkring på just den bilen du hyr, däremot säljer de generella bilförsäkringar som är giltiga.

Om du hittar ett lika bra eller bättre pris på uthyrarens egen sida så kan du hyra direkt av uthyraren. Då blir hanteringen av försäkringar oftast enklare. Det här är enligt mig den vanligaste orsaken till irritation och känslan av att ha blivit lurad när man hyr bil i Spanien. Man förväntar sig att betala det belopp som man har fått när man har bokat men när man kommer dit så frågar uthyraren om försäkring och trots att du köpt försäkring så "gäller den inte", säger uthyraren. Sen prackas du på ytterligare en försäkring för jättemycket pengar. Om man inte betalar extra försäkring så kräver uthyraren att man måste deponera mer än €1000. Det är en deposition för självrisken. Den är oberoende av hur länge du hyr bil, den påverkas bara av hur dyr och fin bilen du hyr är. Depositionen brukar göras genom en reservation på kreditkortet, det vill säga ingenting debiteras, men summan reserveras och minskar kvarvarande kreditutrymme. Om en skada inträffar senare så utnyttjar uthyraren depositionen och tar ut den del av självrisken som ska täcka skadan. Du kan betala till uthyraren för självriskeliminering men det kostar ofta €10-15 per dag.

När du hyr bil i Spanien så ingår i princip alltid försäkring vid krock och stöld.

Extra avgift tas även ut om du hämtar ut bilen efter 23:00. Det kostar runt 35€.

På Malaga flygplats finns de flesta uthyrare i själva terminalen, en trappa ner, väldigt långt bort. Där är ofta köerna långa och stämningen hätsk. Folk är trötta efter en lång resa, blodsockerfall, törstiga och griniga. Så möter de påstridiga uthyrare som vill sälja dyra försäkringar. Det är tufft om resekassan är begränsad.

Vi hyr ALLTID bil av MalagaCar. HEMSIDA

Dom finns inte på flygplatsen utan har sitt kontor en kort bit utanför.

Fördelen är att de hämtar upp dig precis utanför terminalen i en minibuss. Du behöver inte gå ner till uthyrarna långt bort. Bussturen tar två minuter.

Väl hos dem är det sällan eller aldrig kö. Du får din bil omedelbart.

Jo de frågar om försäkring men aldrig att de försöker pracka på något extra. Vi tar aldrig en extra försäkring utan vi deponerar på kreditkortet.

När jag fått bilen så är jag redan ute ur jyttret runt flygplatsen och hamnar direkt på motorvägen hem.

Lika enkelt är det att lämna. Vi lämnar bilen och tar bussen till terminalen. Ibland så hoppar personalen in i vår bil och kör oss till terminalen i den.

Supersmidigt och enkelt. Inga hårda ord och ingen stress.

Jag vill verkligen rekommendera er att hyra hos MalagaCar.

86 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page