top of page

CUNE - ett prisvärt vin

Uppdaterat: 4 aug. 2020


Jag vill tipsa om ett mycket gott och prisvärt rött vin. Cune Crianza.

Cune crianza

CUNE heter vinet som kommer från CVNE

Companiá Vinícola del Norte de España.

De flesta goda spanska viner kommer från norra delen av Spanien, här i söder är det lite för varmt för vinodlingar, här tillverkas mera söta viner.

Cune blev som första spanska vintillverkare listad som nr.1 i hela världen för sitt vin, 2004 Cune Imperial Gran Reserva. Det gick ett sus genom hela vinvärlden när det hände 2013. Aldrig förr hade ett spanskt vin fått den utmärkelsen, fransmännen bävade för de nya Riojavinerna som tog mark. Fler och fler har upptäckt att Rioja inte längre är ekigt och vaniljdoftande. Numera finns härligt goda Riojor, både röda och vita.

Jag har provat mig igenom Cunes bassortiment och måste säga att deras Crianza (ungt vin) som kostar ca. 6 € i matbutiken (128 kr på Systembolaget i beställningssortimentet) är supergod. Den är godare än Reservan, tycker jag. I vart fall passar den bättre här i södra Spanien.

För att temperera vinet så ställ in flaskan i kylen i 30 minuter innan du serverar det. Det blir lite för varmt om du serverar det rumstempererat. Själv kan jag även uppskatta väl kylda röda viner när det är sommar.

Köp med dig flaskor hem, packa i plastpåsar i din resväska, den som skall checkas in.

255 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page